Back to All Events

Japanomania i Norden (utstilling på Kunstindustrimuseet og Nasjonalgalleriet)

Japanomania i Norden

17. juni 2016–16. oktober 2016

Japansk innflytelse på nordisk kunst og design 1875–1918
Kunstindustrimuseet og Nasjonalgalleriet

Ved forrige århundreskifte satte japansk kunst sitt preg på billedkunst, design og mote og dannet opptakten til modernismen i Norden.

Japanomania – begeistringen for det eksotiske Japan

Japan-inspirasjonen, eller japonismen som den kalles i kunsten, utviklet seg etter at Japan åpnet grensene i 1854.  Den eksotiske kunsten fra landet i øst ble umiddelbart beundret og fikk stor betydning for impresjonistene og designreformistene i Europa.

Forenkling, asymmetri, friere former og stiliserte naturmotiver var stiltrekk som revolusjonerte kunsten og kunsthåndverket. Operettene Mikadoen og Geishaen gjorde stor suksess og skapte en bølge av Japan-mani. 

For første gang vises den japanske kunstens mangfoldige innflytelse på nordisk kunst og design omkring 1900. Verk fra Gerhard Munthe, ThorvaldBindesböll, Bruno Liljefors ogHelene Schjerfbeck presenteres sammen med verk av pionerer som Monet, Gauguin og van Gogh.

Utstillingen består av to deler som utfyller hverandre og vises samtidig i Kunstindustrimuseet og Nasjonalgalleriet.

- See more at: http://www.nasjonalmuseet.no/no/utstillinger_og_aktiviteter/utstillinger/kunstindustrimuseet/Japanomania+i+Norden.b7C_wtvSXT.ips#sthash.lmXH8RL0.dpuf