Back to All Events

Norsk Øleventyr i Japan

William Copeland (født 10. januar 1834 i Arendal i Aust-Agder, død 11. februar 1902 i Yokohama
 i Japan) var en norskfødt amerikansk entreprenør som hovedsakelig drev som ølbrygger i Japan. Historien er like spektakulær som den høres ut som. 

 For snart 150 år siden kjøpte skomakersønnen William Copeland en tomt og en vannkilde utenfor Yokohama. Malt var i manko, humle knapt å oppdrive, gjær måtte skipes over Stillehavet, og øl hadde nesten ikke blitt brygget i Japan før. Noen måneder senere var Spring Valley Brewery en realitet. Hans Morten Sundnes har skrevet boka om William Copeland og den lanseres å Smelteverket i Oslo tirsdag 6. desember kl 19.00.

 Oslo Brewing Co.åpnet sammen med Fuglen-gjengen nylig baren Øl by Oslo Brewing Co. i Shibuya – et lite stykke Øl-Norge i hjertet av Tokyo. Dermed henger de to historiene spesiell måte sammen. I nyere tid kom det for dagen at ”amerikanske” William Copeland var norsk: Johan Martinius Thoresen, var født i Arendal. Halvmystiske Copeland ble den første nordmannen som bosatte seg i Japan og representerer et startpunkt for norsk-japanske relasjoner. William Copeland er helt klart en nøkkelperson i japansk ølhistorie, og Spring Valley Brewery kan ses som en forløper til dagens drikkevaregigant Kirin. 

 Tirsdag 6. desember kl. 19.00 smelter disse to historiene sammen på Smelteverket i Maridalsveien! Denne kvelden blir hovedstadslanseringen av den spesielle biografien. Vi setter stemningen med ekte koto-harpe, Sundnes presenterer smakebiter av Copeland-eventyret, Oslo Brewing co. tar folk inn i sitt norsk-japanske ølventyr av året. Samtidig er dette en utmerket anledning til å bli venn med – eller enda bedre venn med – ølet som både Oslo og Tokyo har lagt sin elsk på. I baren blir det nyskapte drinker med smak av neon og glemte kilder, mens Smelteverkets kjøkkenet som alltid er på høyde med situasjonen. Arrangement er et samarbeid med forfatteren, The Japan-Norway Society og Oslo Brewing Co.

”William Copeland. Ølbryggeren ved verdens ende” gis ut på Bokbyen Forlag og vil være til salgs til Smelteverket-pris og gjerne signert denne kvelden.

https://www.facebook.com/events/215318095573171/